Goed doel stichting Scholengemeenschap Kindia, Guinée

Nieuws

Home

Kindia, 14 november 2016

Schooljaar 2016- 2017. Een gewoon jaar (vervolg)


Zijn oudste broer kwam ons vragen of we alsjeblieft het kind alvast op school wilden accepteren, hij zou zelf later de schoolkosten voor zijn broertje betalen. Maar op dit moment had hij veel kosten gemaakt voor zijn eigen studie aan de bovenbouw van de middelbare school, het lyceum. We vonden dat een enorme blijk van doorzettingsvermogen en liefde voor zijn broertje en zijn uiteraard akkoord gegaan. We hebben hem de helft van het schoolgeld laten betalen.

Maar eerst hebben we formeel toestemming aan de vader gevraagd en laten doorschemeren dat wij de schoolkosten dit jaar op ons namen (om geen problemen voor zijn oudste zoon te creëren) maar wel geëist dat de vader het inschrijfgeld en het schooltenue betaalde.

Ik was dan ook behoorlijk verbaasd dat de vader zelf dit jaar het inschrijfgeld en de maandelijkse ouderbijdrage kwam betalen.

En natuurlijk is onze leerling Mariama weer terug. Elk jaar schrijf ik een stukje over haar, ze is een vast onderdeel van ons schoolbestaan geworden. Ze kwam als een zwaar ondervoed en mishandeld kind bij ons op de kleuterschool, ruim 11 jaar geleden. En ze zit nog steeds op de basisschool want ze doet alle klassen dubbel. Geen tijd om huiswerk te maken en nu, in de vijfde klas lagere school, ontbreekt dus ook de basiskennis rekenen en zal ze daar altijd een onvoldoende halen. Maar dat is niet het belangrijkste, de school heeft haar een stukje kind-zijn en veiligheid gebracht en als ik haar zie, bijna een pubermeisje nu, ben ik tevreden. Onze school is meer dan een leerfabriek.

De bedoeling is dat de school vormend is, dat de kinderen leren zelfstandig verder te gaan in het leven. Scholengemeenschap Le Dauphin is een begrip geworden in de ruime omtrek van Kindia en verder. Niet al te duur, maar wel een goede kwaliteit, zo ver mogelijk is hier.

Dat de leerlingen van Le Dauphin met plezier naar school gaan is te danken aan heel veel mensen. Onze gemotiveerde directeur, het merendeel van het schoolteam tot aan de schoonmaakster toe!

Maar ook dank zij de geweldige financiële steun van onze donateurs via de Nederlandse stichting Het Alfabet. Door hun giften kunnen veel kinderen gratis naar school en kunnen we schoolboeken voor alle kinderen kopen.

En dankzij onze Belgische vrienden met hun stichting KiK die al jaren onze kleuterschool bijstaan. In materiaal en kennis. Want zoals ze zeggen, als de kinderen op de kleuterschool met plezier naar school gaan, is het vervolgonderwijs redelijk gegarandeerd. En onze kleuters komen met plezier naar school. Er is spelmateriaal, er is ruimte in de klas en buiten spelen is een vast onderdeel van het lesprogramma.

Niet voor niets zijn de kleuterklassen als eerste volgeboekt.

Het vertrouwen dat onze donateurs in ons hebben, het vertrouwen dat het geld goed wordt gebruikt, is een enorm compliment en we doen ons best dat vertrouwen niet te beschamen.

De steun die veel kinderen dank zij onze donateurs ontvangen wordt omgezet in kennis en daar profiteren uiteindelijk meer mensen van dan alleen dat ene kind. Dat beetje wat we kunnen doen kan uitmonden in een positieve sneeuwlawine.


Tot slot wil ik ook onze stichting Pierre à Bâtir noemen, een Guinese stichting dat door vrienden is opgericht met als doel scholen te bouwen die voldoen aan de norm die Unicef hanteert. Dankzij heel veel financiële steun uit Nederland en België bouwt  Pierre à Bâtir onze toekomstige scholencomplex. Groupe Scolaire privé in Kindia. Een school om trots op te zijn.

Dan zoals een Afrikaans gezegde luidt: onderwijs is de beste erfenis die je je kinderen kunt nalaten.


Marijke FolmerHome