Guinee ligt in West-Afrika, omringd door Guinee-Bissau, Senegal, Mali, Ivoorkust, Liberia en Sierra-Leone. Ondanks alle onrust in de omringende landen, is Guinee betrekkelijk rustig. (Op 28 september 2009 is die rust geweldadig verbroken door een door het leger bloedig neergeslagen manifestatie).Guinee, een van de armste landen ter wereld en met een hoge kindersterfte (één op de drie kinderen wordt niet ouder dan vijf jaar) ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea aan de Atlantische Oceaan. Guinee ligt tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone en grenst verder aan Ivoorkust, Liberia, Mali en Senegal en is ongeveer zeven keer zo groot als Nederland.

Guinee is verdeeld in vier landschappelijke zones:

Basse-Guinee is een gebied dat bestaat uit een lage en door vele kleine rivieren doorsneden kustvlakte met een gemiddelde hoogte van 100 meter.

Moyenne-Guinee bestaat uit het koudere Fouta Djalonhoogland met hoogten van 600 tot 1500 meter.

Haute-Guinee bestaat uit uitgestrekte vlakten met savannevegetatie.

Guinee Forestière in het uiterste zuiden ligt in het tropisch regenwoud.

Voor de kust liggen verder vele kleine eilanden; onder andere de Iles de Los.

Guinee is een van de natste landen in West-Afrika. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober. In Conakry, de hoofdstad van het land, valt gemiddeld 4 meter regen per jaar, terwijl in het midden van het land dat minder dan 2 meter is.

Van december tot februari waaien de harmattan-winden in Guinee. Deze woestijnwind brengt grijs zand met zich mee waardoor het zicht zwaar beperkt wordt.


West Afrika

Guinée

De middelbare school

Guinee, flora en fauna

Het land heeft geen nationale parken of natuurreservaten. Door stroperij en de annexatie van de natuur voor economische belangen (huizen bouwen), zijn de meeste olifanten uitgeroeid of verdreven.

Het oostelijke deel van het land is bedekt met savannevegetatie, maar de jungles hier worden bedreigd door wilde vuren die men aansteekt om ruimte te scheppen voor boerderijen. Het wegennet wordt steeds beter, wat goed is voor toeristen die door het land willen trekken, maar slecht voor het regenwoud. De bomen worden in rap tempo omgekapt.

Bevolking

De grootste etnische groepen zijn de Peul (40%), woonachtig in de hooglanden van Midden-Guinee, de Malinke (26%) in Opper -Guinee, de Soussou(11%) in het kustgebied en de Kissi (6,5%) in de bossen. De totale bevolking van Guinee bestaat uit ongeveer 6,8 miljoen mensen. 57% van de bevolking is jonger dan 21 jaar en circa twee miljoen mensen wonen om economische redenen in naburige landen. 30% van de Guineeërs wonen in de steden. De officiële taal is het Frans; voorts zijn acht inheemse talen tot nationale taal verklaard. Ongeveer 85% van de bevolking is islamitisch (soennieten) en ca. 1% bestaat uit katholieke christenen; het overige deel is animist.

Nog meer informatie over Guinee vind u ook op onderstaande links:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Guinee

http://guinee.startpagina.nl

Home